Madde Bağımlılığında Tedavi Mi? İlaçsız Eğitim ve Rehberlik Mi?
İçerikler
- 1 İzolasyon
- 2 Detoksifikasyon
- 3 Rehabilitasyon
- 4 Madde Bağımlılığında Tedavi/Rehberlik-Bilinçlendirme
- 5 Aktivite Programları
- 6 Sosyal Çevrenin Düzenlenmesi
- 7 Stresle Baş Etme Yöntemlerinin Öğretilmesi
- 8 Rahatlatıcı Nefes Egzersizleri
- 9 Kurtuluş Vakfı Narconon Programında İlaçsız Eğitim ve Rehberlik
- 10 Madde Bağımlılığından Narconon ile İlaç Kullanamadan Kurtulun
Madde bağımlılığında tedavi mi yoksa ilaçsız eğitim ve rehberlik programıyla tertemiz bir geleceğe yepyeni bir kapı aralamak mı? Bu noktadaki ilk adım, kullanıcıların madde bağımlılığı ile mücadele etmeyi kabul etmesiyle başlar. Bir sonraki adım, genel sağlıklarını ve mutluluklarını geri kazanmalarına yardımcı olabilecek bir destek programına katılmaları. Madde bağımlılığı için sayısız tedavi seçeneği vardır. Örneğin, şiddetli bağımlılığı olan bazı kişiler rehabilitasyona geçmeden önce bir detoks programına girerler. Bağımlılıktan kurtulmak için herkes aynı yaklaşımı uygulayacak diye bir şart yoktur. Seçilen yöntemin, sizin isteklerinizi tamamiyle karşılayacağından emin olun.
İzolasyon
Kişiliğimiz nasıl olursa olsun, hepimiz aile ve yakın kişisel bağlantılara özlem duyan sosyal varlıklarız. Aslında, sevgi ve ait olma ihtiyacı, en temel insani ihtiyaçlarımız arasındadır. Yalnızlık ve izolasyon bağımlılık yaratabilir. Arkadaşlık ve dostluk yoluyla bağımlılık, izolasyon döngüsünü kırabilir. Özellikle de bağımlılık söz konusu olduğunda, yalnız kalıp kendi kafamızın içinde olmak zor. İzolasyon ve yalnızlık, uyuşturucu bağımlılığı ve alkolizm üzerinde karşı konulamaz bir etkiye sahiptir. Araştırmalara göre, sosyal olarak daha izole hissedenlerin genellikle artan zihinsel sağlık ve madde kullanım sorunlarıyla uğraştığını göstermiştir. Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı yalnızca izolasyonun bir sonucu değil, aynı zamanda izolasyonun da nedeni olabilir. Pek çok insan yalnız oldukları için maddelere yönelir ve pek çok insan da maddelere bağımlı oldukları için yalnızdır.
Özellikle bağımlılıktan kurtulma aşamasında, hayat göründüğü kadar kolay gelmeyebilir. Bağımlılıktan kurtulmanın önündeki önemli bir engel, izolasyondur.
Detoksifikasyon
Madde bağımlılığında tedavi hakkında bilgi edinmek istediğinizde karşınıza çıkan temel yöntem bileşenlerinden biri de detoksifikasyondur. Detoksifikasyon, madde bağımlılığından vücutta biriken toksik maddelerin insan vücudundan tıbbi olarak uzaklaştırılmasıdır. Yoksunluk dönemini, yönetmeyi amaçlayan bir dizi müdahaledir. Detoksifikasyon, madde bağımlılığından kaynaklanan fiziksel zararı en aza indirmeyi amaçlar.
- Alkol detoksifikasyonu : Alkol bağımlılığı olan kişinin, bir süre boyunca vücutta sürekli olarak alkol bulunmasına alıştıktan sonra normale döndürülmesi işlemidir. Alkol detoksifikasyonu, alkolizm bağımlılığından kurtulma durumu değildir. Detoksifikasyondan sonra, alkol kullanımına neden olan bilinçaltında yatan problemler çözülmesi için yardım alınabilir.
- Uyuşturucu detoksifikasyonu : Madde bağımlılığı olan bir bireyin, uyuşturucu kullanmadan yaşama uyum sağlaması için yoksunluk döneminde semptomlarını azaltmak veya hafifletmek için uyuşturucu detoksifikasyonu kullanılır. Detoksifikasyon ilaçsız yapılabilir. Tıp merkezine gerek kalmadan evden terapi ve danışmanlık alınarak detoksifikasyon yapılabilir.
- Metabolik detoksifikasyon : Metabolik bir bozukluk, vücudun proteinler, yağlar ve karbonhidratlar gibi makro besinlerin işlenmesini ve dağıtımını olumsuz yönde değiştiren bir bozukluktur. Metabolik bozukluklar, vücuttaki anormal kimyasal reaksiyonlar normal metabolik süreci değiştirdiğinde ortaya çıkabilir. Metabolik bozukluğu olanlarda ortaya çıkabilecek semptomlardan bazıları uyuşukluk, kilo kaybı, sarılık ve nöbetlerdir.
- Metabolik bozukluklar, özellikle erken tespit edilirse beslenme yönetimi ile düzenlenebilir. Beslenme eğitimi, madde bağımlılığı sonuçlarını iyileştirebilir.
- Alternatif tıp; Alternatif tıptaki bazı yaklaşımlar, bitkisel, elektriksel veya elektromanyetik tedaviler yoluyla vücuttan “toksinleri” uzaklaştırdığını iddia eder.
Rehabilitasyon
Rehabilitasyon, bağımlının mümkün olan en üst düzeyde bağımsızlık ve yaşam kalitesi elde etmesine yardımcı olma sürecidir. Psikoterapötik iyileştirme sürecidir. Genel amaç, kullanıcının madde bağımlılığı ile yüzleşmesini sağlamak ve neden olabilecek psikolojik, yasal, finansal, sosyal ve fiziksel sonuçlardan kaçınarak bağımlılığı durdurmaktır. Rehabilitasyon programları her bağımlıya göre ayrı tasarlanmalıdır.
Madde Bağımlılığında Tedavi/Rehberlik-Bilinçlendirme
Madde bağımlılığında tedavi ya da ilaçsız eğitim ve rehberlik programında Bilinçlendirme çok önemli bir yer tutar. Kendinin farkında olmak, duyguların, motivasyonların, davranışların, düşüncelerin ve duyumların farkında olmaktır. Kişisel farkındalık, belirli duygular, durumlar veya insanlar gibi uyuşturucu kullanımına yol açan tetikleyicilerin farkındalığını da içerebilir. Öz-farkındalık eksikliği bir bağımlılığı sürdürebileceği gibi, madde bağımlılığı rehabilitasyonuna katılırken kişinin kendi farkındalığını geliştirmek de bağımlılık iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Bunların daha çok farkına vardıkça çevreyi daha iyi kontrol edebilir ve bunun sonucunda bağımlılığın üzerinde daha iyi kontrol sahibi olunur. Bu anlayış, günlük tutma ve diğer kendini yansıtma biçimleri yoluyla geliştirilebilir. Yaşamda meydana gelen olaylar hakkında yazmak, deneyimi daha nesnel bir şekilde görmeyi sağlayarak yalnızca durumu değil, kişinin kendisini de daha iyi anlamasını sağlar. Bağımlılık, öz farkındalığımızı ortadan kaldırabilirken, onu inşa etmek, kalıcı bir iyileşme elde etmemizi sağlar.
Aktivite Programları
Bağımlılıkla mücadele eden bir bireyin, artık boş zamanlarını hobiler ve hoşlandığı diğer şeylerle geçirmesi bağımlılığın tekrarını önler. Bu aktiviteler neler olabilir:
- Bir enstrüman çalmayı öğrenmek.
- Doğa yürüyüşlerine katılmak.
- Bir spor takımına katılmak.
- Tiyato ve sinema
- Boyama veya çizim.
- Yüzme.
- Sörf yapmak.
Zamanı dolduracak aktiviteler planlanmaz ise can sıkıntıları ve ardından madde kullanımına yönelme başlayabilir.
Sosyal Çevrenin Düzenlenmesi
Kişi, doğduğu andan itibaren, maruz kaldığı negatif durumlarla baş etme yöntemi geliştirir. Aile ortamı, arkadaş grubu, çevre bağımlılığı büyük ölçüde etkilemektedir. Ebeveyn etkisi, kültürel normlar ve öğrenilmiş fiziksel ilişkiler de bağımlılığa katkıda bulunan çevresel faktörlerdir. Bağımlılık davranışını etkilediği gösterilen en güçlü dış faktörlerden biri erken yaşam deneyimleridir. Bunun için yapmamız gerekenler arasında, dengeli bir yaşam sürdürmek gelir. Sosyal çevreyi düzenlemek için ilk adım, çevreyi kabul edip, nezaketi ve bağışlamayı öğrenmektir. İş hayatını düzene sokmak, aile ortamında iletişim ve düzenlilikte sosyal çevreyi düzene sokmakta önemli unsurlar arasındadır. Kişinin, üretmesi çevresine ve topluma faydalı bir birey olması hem kişinin mutluluğu ve huzuru için hem de toplumsal gelişim için önemlidir. Kişi, topluma faydalı oldukça ve ürettikçe sorumluluk sahibi olduğunun farkında olur ve madde kullanımından uzaklaşabilir.
Stresle Baş Etme Yöntemlerinin Öğretilmesi
Madde bağımlılığında tedavi mi? İlaçsız eğitim ve rehberlik mi sorusunun cevaplarının kesiştiği bir nokta stresle baş etme yöntemlerinin öğrenilmesi. Stres, duygusal veya fiziksel bir gerginlik hissidir, vücudun bir zorluğa veya talebe verdiği tepkidir. Sinirli, kızgın veya gergin hissettiren herhangi bir olay veya düşünceden gelebilir.
- Meditasyon: Derin nefes al, gerin veya meditasyon yap.
- Sağlıklı ve dengeli yemekler yemek.
- Düzenli egzersiz.
- Düzenli uyku.
- Aşırı alkol, tütün ve madde kullanımından kaçınma.
- Düzenli sağlık kontrolleri.
- Haberleri izlemeye, okumaya, dinlemeye ve sosyal medyaya ara vermek: Bilgilenmek güzel ama travmatik olayı sürekli duymak üzücü olabilir.
- Kendine iyi bak: Sağlıklı beslenme, egzersiz yapma, bol bol uyuma ve stresli durumlarda bir mola verme.
- Rahatlamak için zaman ayırmak: Zevk alınan aktivitelerle meşgul olmak.
- Çevreyle iletişim sağlamak: Çevreyle sorunlar ve hisler paylaşılmalı.
Rahatlatıcı Nefes Egzersizleri
Derin nefes almak, vücuttaki stresi azaltmanın en iyi yollarından biridir. Bunun nedeni, derin nefes alındığında beyne sakinleşmek ve rahatlamak için bir mesaj göndermesidir. Beyin daha sonra bu mesajı vücuda gönderir. Nefes alma şekli tüm vücudu etkiler. Nefes egzersizlerini öğrenmesi kolaydır. Bunlar istenildiği zaman yapılabilir ve bunları yapmak için herhangi bir özel alet veya ekipmana ihtiyaç yoktur.
Kurtuluş Vakfı Narconon Programında İlaçsız Eğitim ve Rehberlik
Kurtuluş Vakfı, 56 yıldır dünyanın 48 ülkesinde, madde bağımlılarına uyguladığı emsalsiz bir bıraktırma yöntemiyle %86’lık bir başarı oranı yakalamış uluslararası Narconon ilaçsız eğitim ve rehberlik programının Türkiye’deki tek temsilcisi ve uygulayıcısıdır.
Madde Bağımlılığından Narconon ile İlaç Kullanamadan Kurtulun
Narconon programı yaklaşımı gereği madde bağımlılığını bir hastalık olarak ele almaz. Bağımlılara da hasta yaklaşımıyla bakmak yerine hayat yolculuğunda doğru kazanımlar elde ederek doğru kararlar vermeyi ve birey olarak kendilerini kontrol etmeyi öğrenmesi gereken öğrenciler olarak görür. Bu bakış açısı doğrultusunda madde bağımlılığının ilaçla tedavi edilebilecek bir hastalık değil, kişinin ancak belirli kazanımlar elde ederek bırakabileceği nefsani bir durum olduğunu ortaya koyar.
Madde bağımlılığında tedavi mi yoksa ilaçsız bir eğitim ve rehberlik programıyla hayatınızın geri kalanına hiçbir bağımlılığınız olmadan tertemiz bir şekilde devam etmek mi? Madde bağımlılığında tedavi kapsamında uygulanan ilaçlı tedavi yöntemleri kişiyi maddeden kısa bir süreliğine uzaklaştırsa da bağımlı kullandığı ilacın esiri oluyor. Kurtuluş vakfı, uyguladığı Narconon ilaçsız eğitim ve rehberlik programıyla öğrencilerine hiçbir bağımlılıkları olmadan yaşayabilecekleri tertemiz bir geleceğe kapı aralıyor. Kurtuluş Vakfı Narconon programına buradan ön başvuru yapabilirsiniz.