Çocuğu Uyuşturucu Kullanan Aile Ne Yapmalı? - Kurtuluş Vakfı

Çocuğu Uyuşturucu Kullanan Aile Ne Yapmalı?

Çocuklara, tehlikeli olduğunu bildikleri bir şey teklif edildiğinde nasıl hayır demeleri gerektiği öğretilmelidir. İlaçların tehlikeli olduğu ve vücutta birçok soruna neden olabileceği açıklanmalıdır. Çocuğun uyuşturucu veya alkol kullandığından şüpheleniliyorsa, bu durum aile için sarsıcı olabilir. Erken dönemde madde kullanımının bazı yaygın nedenleri ile birlikte risklerini doğru bir şekilde anlamak yararlıdır. Çocuğu uyuşturucu kullanan aile ne yapmalı, yapılabilecek en önemli şey bu durumla yüzleşmek ve ebeveynlerin çocukla iletişim kurmasıdır.

Madde Bağımlılığında Ai̇lenin Rolü Nedir?

cocugu-uyusturucu-kullanan-aile-ne-yapmali

Çocuğu uyuşturucu kullanan aile ne yapmalı ya da ne yapmamalı? Madde bağımlılığı, aile ilişkilerine zarar verebilir. Çocuğun madde kullanım bozukluğuyla mücadelesini deneyimleyen aile üyeleri, çoğu zaman bir dizi acı durumla yüzleşmek zorunda kalır. İlk başta aile üyeleri, kendilerini çaresiz hissedebilir. Bağımlı olan çocukta umutsuzluk hissedebilir. Bağımlı olan genç bu durumla mücadele etse dahi, aile bireylerinin bağımlılıktan kurtulmadaki rolü büyük ve önemlidir. Ebeveynler biran önce harekete geçmelidir. Zor bir süreç olsa da, bu durum aşılabilir. Fakat her şeyden önce sakin kalınmalıdır çünkü bu dünyanın sonu değildir.

Ne olursa olsun bağımlı olan kişi hala ailenin çocuğudur.

  • Her zaman sevgiyle cevap vermek önemli.
  • Aile, kendisini suçlamamalıdır.
  • Yapılması gerekenler, belirlenmelidir.
  • Aile bu sorunla mücadelede yalnız olmadığını bilmelidir.
  • Ailenin, rol model olması.
  • Ebeveynin, çocukları etkinliklere teşvik etmesi.

Aile, Madde Bağımlılığında En Önemli Koruyucu!

cocugu-uyusturucu-kullanan-aile-ne-yapmali-kurtulus-vakfi

Ebeveynler, gençler arasında maddeyi kötüye kullanımını önlemede ve kullanmaya başlamışlarsa onlara yardım etmede önemli bir rol oynamaktadır. Gençler, popülasyondaki en savunmasız kişiler arasındadır. Bir çocukla madde kullanımının tehlikeleri hakkında konuşmak ve bu tür davranışları onaylamamak, çocukların tutum ve davranışlarını şekillendirmenin anahtarıdır. Bir çocuğun günlük aktivilerinde rol almak çok önemlidir.

  • Aileler, çocuklar arasında uyuşturucu kullanımına ilişkin başlıca risk faktörlerini öğrenmelidirler.
  • Çocuklara uyuşturucu kullanımı zararları hakkında bilgi vermeliler ve madde kullanımını onaylamadıklarını çocuklara açıklamalılar.
  • Çocuğun hayatına dahil olunmalı.
  • Çocuğun arkadaşlarıyla iletişim kurulmalı.
  • Çocuğun evdeki stresi en aza indirilmelidir.
  • Çocuğu bağımlılıkla mücadele eden ebeveynler bu durumla nasıl baş edebileceklerini öğrenmelidirler.

Risk Faktörleri̇ Neler?

cocugu-uyusturucu-kullanan-aileler-ne-yapmali-narconon

Çocuğu uyuşturucu kullanan aile ne yapmalı başlıklı yazımızın bu kısmına risk faktörleriyle devam ediyoruz. Çocuklar arasında uyuşturucu kullanımı riskinin ortaya çıkmasıyla ilişkili biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörler dahil birçok faktör vardır. Ebeveynlerin , çocuklarına madde kullanımın neden sağlıksız ve riskli olduğunu anlamalarında yardımcı olmaları önemlidir. Gençlerin tütün, alkol veya yasa dışı uyuşturucu kullanıp kullanmayacaklarını etkileyebilecek en önemli faktörlerden biri, bu maddelerin kendilerine zarar verebileceğine ne ölçüde inandıklarıdır. Açıkça ebeveynler, çocuklarının madde kullanmanın olası zararları konusundaki farkındalığını artırarak yardımcı olabilirler. Bu risk faktörlerine karşı koymak koruyucu faktörlerdir. Çocukların davranışlarının izlenmesi,  gençler arasında daha düşük uyuşturucu kullanımı oranlarıyla ilişkili diğer bir kritik faktördür.

  • Çocukların, arkadaş ortamı.
  • Ebeveynlerin bilmesi gereken ilaç kullanımına ilişkin diğer risk faktörleri arasında dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı.
  • Kişilik bozuklukları, örneğin karşı gelme bozukluğu.
  • Okuldaki düşük notlar.

Çocuğu Uyuşturucu Kullanan Ai̇leni̇n Bağımlılığı İnkarı

madde-ve-alkol-bagimliligi

Çocuğu uyuşturucu kullanan ailelerde sık rastlanan durumlardan biri de bağımlılığın inkarıdır. Her ailenin, aile sistemini oluşturan belirli rolleri oynayan bireyleri vardır. Çok şaka yapan, çok başarılı olan, fazla ilgi görmeyen, olanak sağlayan, uyuşturucu veya alkol bağımlısı olan olabilir. Uyuşturucu kullanma veya alkol kullanma konusundaki ilk karar bir seçim olsa da, bunu takip eden bağımlılık irade veya ahlaki ilkelerden yoksunluk meselesi değildir. Bağımlı kişinin kendi ailesindekiler de dahil olmak üzere birçok kişi bu gerçeği anlamayabilir.

Bağımlı kişi tipik olarak bir sorunu olduğunu inkar ederken, genellikle ailenin en az bir üyesi de sorunun varlığını inkar eder. Aile bağımlılığı inkarı, aile düzeninin yavaş yavaş kaymaya başladığını gördüğünde onu korumaya çalışıyor olabilir. Bireyin bağımlılık yapan davranışının ailenin geri kalanını ne kadar etkilediğini görürler ve her şeyin kontrolden çıktığını hissederler. Ailenin bağımlılığı inkarı, bağımlı aile üyelerinin yanı sıra bağımlı aile sisteminin geri kalanı için durumun daha da kötüleşmesine katkıda bulunacaktır. Aile bireyi bağımlı olduğunda, olumlu desteğe ihtiyacı vardır. Aile üyeleri, özellikle aile sisteminde inkarcı rolü oynayanlar, bağımlılık gerçeğiyle baş etmelerine yardımcı olmak için danışmanlık ve terapiden de büyük fayda görecektir.

Çocuğun Madde Aldığından Şüphelendiren Şeyler Nelerdir?

cocugu-uyusturucu-kullanan-turkiye-aileler-ne-yapmali-narconon

Birçok ebeveynin en büyük korkularından biri, çocuklarının alkol veya uyuşturucu kullanmasıdır. Alkol veya uyuşturucu kullanımı çocuğun gelişme döneminde ki beynine zarar verebilir. Ve kullanımın bağımlılığa dönüşme ihtimali büyüktür. Dolasıyla, bu ciddi bir sorundur. Eğer, çocuğun kullandığına dair şüpheler var ise mutlaka önlem alınmalıdır. Erken müdahale en iyi sonucun alınmasını sağlar. Ebeveynin, öncelikle çocukla konuşması önemlidir. Daha sonra uzmanlardan destek alarak programlara hep birlikte katılım bu dönemin kolay atlatılmasında önemli faktör sergiler. İşaretler sırasıyla;

  • Notlarda ani veya büyük düşüş.
  • Yapılan aktivitelerde gizlilik.
  • Arkadaş ortamında ki değişiklikler.
  • Ani ruh hali veya kişilik değişiklikleri.
  • Sorumsuz davranışlar.
  • Tartışmalarda artış ve kuralları çiğneme.
  • Gözlerin kırmızılaşması.
  • Akşamdan kalma bir hal.
  • Sigara kullanımı.

Gençlerle konuşmak genellikle zordur. Uyuşturucu gibi hassas konular hakkında konuşmak özellikle zor olabilir. Ebeveynin, çocuğa zor durumda kaldığı zamanlarda her zaman yardım edebileceğini ve yanında olacağını ona anlatması çocuğa güven vermesi ve her şeyden önce onun güvenliğinin ilk sırada olduğunu anlatması en büyük destektir.

Bugün sizler için çocuğu uyuşturucu kullanan aile ne yapmalı başlığı altında detaylı bir inceleme yaptık. Çocuğu uyuşturucu kullanan aileler Kurtuluş vakfının uyguladığı Narconon ilaçsız eğitim ve rehberlik programıyla evlatlarının yepyeni ve tertemiz bir hayata kapı aralayabileceklerini unutmalılar. Madde ve alkol bağımlılığıyla ilgili sorularınızı yorumlar kısmına yazmayı unutmayın. Ayrıca Kurtuluş Vakfı Narconon ilaçsız eğitim ve rehberlik programına buradan başvurabilirsiniz. Unutmayın, bağımlılıktan kurtuluş, Kurtuluş vakfında.