Alkol, kaygıyı azaltıp bazı engelleri ortadan kaldırdığı gibi çok çeşitli yan etkilere sahip yasal olarak kontrol altında olan bir maddedir. Alkol alan herkesin alkol bağımlılığı vardır diyemeyiz, fakat kişi alkolü kontrollü bir şekilde alamıyorsa ve alkol yüzünden gerek sosyal gerekse iş hayatında bazı sorunlar yaşamaya başladıysa muhtemelen alkol kullanım bozukluğu vardır. Çok fazla kişi alkol bağımlılığı ile mücadele etmektedir. Alkol bağımlılığını kontrol altına almak ölümcül sonuçları azaltabilir.
Alkol Nedir?
Alkol; genelde sosyal ortamlarda tüketilen, merkezi sinir sistemini etkileyen bilinçte ve davranışta geçici değişikliklere sebep olan sarhoş olma hissi yaratan kimyasal bir maddedir. Alkol, kan dolaşımı yoluyla vücudun geri kalanına ulaşır ve vücudun normal işleyişini bozmaya başlar. Karaciğer tüketilen alkolün çoğunu metabolize eder. Uzun süreli ve aşırı alkol kullanımı karaciğeri zorlayarak sağlık problemlerine sebep olur.
Alkol Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?
Alkol bağımlılığı belirtileri şöyledir;
- Planlanandan daha uzun ve fazla kullanılıyorsa
- Bırakma denemeleri başarısızlıkla sonuçlanıyorsa
- Alkol tüketimine çok fazla zaman harcanıyorsa
- Kişi alkol kullanmak istediği zaman başka bir şey düşünemiyorsa
- Alkol kullanımı yüzünden iş ve okul ve sosyal hayatında problemler yaşıyorsa
- Alkol almak için sosyal yaşantıdan vazgeçiliyorsa
- Kişiye verdiği olumsuz durumlara rağmen kullanmaktan vazgeçemiyorsa
- Diğer bağımlılıklarda olduğu gibi her seferinde aynı etkiyi elde edebilmek için daha fazla alkole ihtiyaç duyuluyorsa
Alkol kullanan kişi, bu belirtilerden 2 ya da 3 tanesini yaşıyorsa alkol bağımlılığı hafiftir. Belirtilerden 4 ya da 5 tanesi görülüyorsa alkol bağımlılığı orta derecededir. Belirtilerden 6 veya daha fazlası görülmekteyse o zaman alkol bağımlılığı şiddetlidir.
Kişinin Alkol Bağımlısı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Tarih boyunca alkol, farklı kültürlerde önemli bir rol oynamıştır. Alkol insanlar tarafından rahatlamak, bağ kurmak, sosyalleşmek için bir yol olarak kullanılır.
Alkolün etkileri kişiden kişiye değişir. Birinin alkol bağımlılığı sorunu olup olmadığını anlamak her zaman kolay değildir. Bazı insanlar alkol bağımlılığı olmasına rağmen günlük yaşamlarında iyi ve işlevsel görünürler. Kişi alkolü fazla tüketiyorsa, bu alkol bağımlılığı olduğu anlamına gelmez ama büyük risk oluşturur. Bununla birlikte, yakınınızdaki biri aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, alkolizmden muzdarip olabilir:
- Daha önce katıldığı aktivitelere karşı ilgi eksikliği varsa
- Sürekli sarhoş görünüyorsa
- Her seferinde aynı etkiyi görebilmek için daha fazla alkol tüketimine başladıysa
- Yorgun, rahatsız ve sinirli görünüyorsa
- Alkole karşı hayır diyemiyorsa
- Anksiyete, depresyon veya diğer zihinsel sağlık sorunları yaşamaya başladıysa
- Çok fazla alkol tüketimi var ise ve bu yaşamı olumsuz etkiliyorsa
Alkol Bağımlılığı Vücudu Nasıl Etkiler?
Alkol vücudumuza girdiği anda tüm organlarımızı tahrip etmeye başlar. Her yıl milyonlarca insan alkol yüzünden hayatını kaybetmektedir.
Alkol beyinde nörotransmitterlerle etkileşime girer ve ruh halinin, farkındalığın ve algının normal işleyişini etkiler. Merkezi sinir sistemini etkileyerek beyni yavaşlatır. Buda koordinasyon sorunlarına, konuşurken gevelemeye, uyuşukluğa, duyularda ve algıda bozulmaya, bilinç kaybına ve hafıza ile ilgili sorunlara kısa vadelide olsa etkiler.
Alkolün etkisinin yoğunluğu, alınan alkol miktarına, ne kadar hızlı tüketildiğine, kişinin alkol almadan önce aç olup olmamasına, kilo ve cinsiyet gibi durumlara bağlıdır. Kadınlar, erkeklerden daha az vücut ağırlığına sahip oldukları için yan etkiler açısından daha çok risk altındalar. Uzun süreli alkol kullanımı ve yanlış kullanım ciddi sağlık risklerine neden olabilir.
Alkol Bağımlılığı ve Yarattığı Fiziksel Sorunlar Nelerdir?
- Karaciğer sirozu,
- Kanser,
- Bağımlılıktan kaynaklanan kasıtsız yaralanmalar,
- Karaciğer hastalıklarına; karaciğer yağlanması ve siroza neden olur.
- Yüksek kan basıncı,
- Pankreas problemleri,
- Endişe,
- Yemek borusu iltihabı,
- Kas rahatsızlıkları,
- Vücudu susuz bırakıp ses tellerine zarar verir. Böylece sese, konuşmaya ve şarkı söylemeye olumsuz etkileri olur. Ses kısıklığına neden olur.
- Toksik bir madde olduğu için, damarda sertliğe ve daralmaya yol açar.
- Ağız kuruluğuna ve kokusuna, ağız içinde enfeksiyonlara, tat duyusunda bozulmalara ve diş eti hassasiyetine neden olur.
- Burun çevresindeki kılcal damarları etkileyerek burun kanamalarına ve koku duyusunda azalmalara neden olur.
- Kalp problemlerine yol açar. Kalp ritm bozuklukları, kalp yetersizliği ve damarlarda kireçlenmeye neden olur.
- Mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olur.
- Hamilelik döneminde kullanıldığında bebeğin kalp ve beyin gelişimine etki eder.
- Ciltteki damarlara zarar vererek kalıcı kızarıklığa neden olur.
- Beyin fonksiyonlarını etkileyerek; hareket etmede zorluk ve yavaşlamalara sebep olur ve ölümle sonuçlanabilecek hasarlar oluşturur.
- Hem erkek hem kadında cinsel gücü azaltır, üreme sisteminde bozukluklara ve iktidarsızlığa sebep olur.
- Göz bebeklerinde sararmalar olur ve daha ilerisinde körlük oluşabilir.
Alkol Bağımlılığı ve Yarattığı Psikolojik Sorunlar Nelerdir?
- Alkol yoksunluğu döneminde; korku, endişe gibi psikolojik rahatsızlıklar görülür bunun dışında halüsinasyonlar görülmeye başlar eğer uzman tarafından kontrol altına alınmazsa alkol bağımlılığı kalıcı bunamaya sebep olur.
- Alkol almak beyni uyuşturur bu yüzden kişi sızdığı zaman aslında uyumaz uyuşur ve ertesi gün yorgun uykusunu alamamış bir şekilde uyanır. Alkol, uyuşturduğu için beyinde mutluluk kimyasalları üremez ve buda zamanla depresyona sebep olur. Kişi uyuduğunda vücut dinlenir, fakat beyin çalışır mutluluk ve üreme hormonları aktif olur. Bu yüzden uyku önemlidir. Alkol alındığında beyin uyku evresine geçemez sadece uyuşur.
- Alkol bağımlılığı, kaygı duygusunu arttırır kişi kaygıyı azaltmak için alkole başvurur ve panik bozukluklar başlar.
- Dopamin, düşünceden sorumludur. Alkol, dopamini etkiler ve düşünce duygularında bozukluklar başlar. Gereksiz kıskançlıklar oluşabilir. Zamanla paranoya başlar ve kalıcı şizofrene bile neden olabilir.
Alkol Bağımlılığından Kurtuluş Vakfında Kurtulun
Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan vakfımız 56 yıldır Dünya’nın 48 ülkesinde %84 başarı oranıyla milyonlarca bağımlıyı emsalsiz bir yöntemle madde bağımlılığından kurtararak hayatlarını yeniden organize etmesini sağlayan Narconon İnternational’ın Türkiye’deki tek uygulayıcısıdır. Programa katılmak için şimdi ön başvuru formunu doldurun.